ایرانیان جهان

آخرين مطالب

گرم شدن تنور تورم تولیدکننده در تابستان اخبار ایران

گرم شدن تنور تورم تولیدکننده در تابستان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خراسان /تازه ترین داده های مرکز آمار نشان می دهد همزمان با شرایط رکودی صنایع در تابستان امسال، تورم تولید این بخش نیز افزایش یافته است. چه آینده ای در انتظار این شاخص پیش نگر تورم است؟ 
 ​​​​​​​ مرکز آمار، تورم تولیدکننده بخش صنعت در تابستان امسال را به صورت نقطه ای 21.8 درصد اعلام کرده که دومین ماه صعودی این شاخص را پس از افت آن در تیرماه نشان می دهد. این در حالی است که با آغاز به کار دولت چهاردهم وزارت اقتصاد سیاست افزایش نرخ دلار نیما و نزدیک شدن آن به نرخ ارز در بازار آزاد را در پیش گرفته است. از آن جایی که تورم تولیدکننده و نرخ ارز نیما با یکدیگر ارتباط زیادی دارند و همچنین این که گزارش ها از وقوع چهارمین رکود ماهانه تولید صنایع در شهریور خبر می دهند، این سوال مهم مطرح می شود که آیا روند تورمی جدید در راه است؟

ایرانیان جهان


دومین افزایش پیاپی تورم نقطه ای
مرکز آمار، تازه ترین برآورد خود از شاخص تورم تولیدکننده بخش صنعت را منتشر کرد. این شاخص به طور خلاصه میزان افزایش قیمت محصولات کارخانجات صنعتی پیش از عرضه به بازار (قیمت درِ کارخانه) را مورد توجه قرار می دهد و تغییرات آن نشانه ای از تغییرات تورمی در بازار و از منظر مصرف کنندگان است.
با این حال، این داده حاکی از آن است که در شهریورماه امسال، تولیدات صنایع به طور متوسط نسبت به شهریور سال گذشته، 21.8 درصد گران تر شده اند و از سوی دیگر این شاخص برای دومین ماه پیاپی در تابستان افزایشی شده است. پیش از این، این شاخص از ابتدای سال تا خرداد، افزایش محسوسی را نشان می داد. با این حال در تیرماه که نتایج انتخابات ریاست جمهوری مشخص شد، این شاخص تا حدی عقب نشینی کرد، اما پس از آن هم اینک مجدداً روندی صعودی در آن مشاهده می شود.
تورم تولیدکننده صنعت به کدام سو می رود؟
تورم تولیدکننده به عنوان یک شاخص پیش بینی کننده تورم مصرف کننده به شمار می رود. بر این اساس، این سوال مهمی است که تورم تولیدکننده بخش صنعت به کدام سو خواهد رفت و در نهایت چه تاثیری بر تورم مصرف کننده خواهد گذاشت؟ به نظر می رسد در این زمینه توجه به حداقل 2 عامل روند تولید و همچنین نرخ ارز ضروری است.
تولید در رکود
اگر از سمت مصرف کننده بخواهیم به موضوع بنگریم، باید گفت در صورتی که وضعیت عرضه تولیدات صنعتی نسبت به تقاضا دارای افزایش باشد، فشارهای تورمی بر قیمت این کالاها کاهش خواهد یافت و بالعکس. با این حال، بررسی وضعیت شاخص مدیران خرید (شامخ) در بخش صنعت گویای این است که در شهریور امسال، برای چهارمین ماه متوالی، تولید صنعتی در کشور با کاهش روبه‎رو شده است. دلایلی که گزارش اتاق بازرگانی ایران در این زمینه ارائه کرده، ناترازی های انرژی، چالش های تخصیص ارز تولیدکنندگان و افت تقاضای مشتریان به دلیل کمبود نقدینگی بوده است. درخور ذکر است این نتایج را گزارش های پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران که آن را مرکز پژوهش های مجلس و با توجه به صنایع بورسی تهیه می کند نیز تایید می کند. بر اساس این گزارش، تولید و فروش صنایع بورسی در شش‎ماهه امسال نسبت به شش‎ماهه سال گذشته، به ترتیب افت 2.2 درصد و نیز 0.9 درصد داشته است.
افزایش هزینه های تولید در راه است؟
اگرچه کاهش تقاضای مشتریان صنایع، می تواند به معنای زمینه های کاهشی تورم در این بخش باشد، با این حال، در سوی دیگر زمینه هایی از افزایش هزینه های تولید صنایع دیده می شود که می تواند نهایتاً منجر به ایجاد تورم شود. یکی از این زمینه ها، سیاست افزایش نرخ ارز نیما و کاهش هرچه بیشتر فاصله آن با نرخ ارز بازار غیررسمی است. موضوعی که همتی وزیر اقتصاد اخیراً نیز به آن تاکید کرده است.
این موضوع ازآن جایی اهمیت دارد که یافته های بانک مرکزی نشان می دهد همبستگی نرخ ارز نیما و شاخص بهای تولیدکننده برای نرخ کالاها، به 70 درصد نیز می رسد.
در این زمینه تعقیب روند قیمت ارز نیمایی نشان می دهد که نرخ ارز نیما از ابتدای امسال با افزایش بیش از 6700 تومان، هم اینک سطح 50 هزار تومان را نیز رد کرده است. این در حالی است که افزایش نرخ غیررسمی ارز در این مدت، (با توجه به نرخ 63 هزار و 600 تومانی دلار در بازار غیررسمی) در حدود 3 هزار و 300 تومان بوده است.
درمجموع باید گفت در صورتی که برآیند سیاست بانک مرکزی و وزارت اقتصاد، حرکت هرچه بیشتر به سوی تک نرخی کردن ارز (برای کاهش حداکثری رانت های ارزی و نیز افزایش حمایت از بورس و صنایع صادراتی) و آزاد گذاشتن نرخ ارز در بازار غیررسمی باشد، و همچنین موانع رشد تولید صنایع کماکان ادامه داشته باشد، این وضعیت به قیمت افزایش هزینه های تولید صنایع و در نتیجه تورم تولیدکننده صنایع تمام خواهد شد. موضوعی که همان طور که گفته شد می تواند به افزایش تورم مصرف کننده نیز بینجامد. بنابراین به نظر می رسد بانک مرکزی و وزارت اقتصاد می بایست روی نقطه بهینه ای در خصوص افزایش نرخ نیما و همچنین تورم (و با توجه به واقعیات معیشتی در جامعه) توافق کنند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1236372/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تأکید چین بر بازسازی افغانستان

فوری/ خبرهای غیر رسمی از احتمال حمله اسرائیل به ایران

رکورد تاریخی جدید برای طلای جهانی

اسرائیل هیچ وقت نمی‌تواند انتقام خود را از سنوار بگیرد

ارسال پیام خویشتن‌داری به ایران و اسرائیل توسط آمریکا / مواضع هریس در قبال غزه لزوما مشابه بایدن نیست

رئیس پنتاگون: اوکراین به جای موشک از پهپاد استفاده کند

به پوتین گفتم من وسط مسکو به تو ضربه می‌زنم | زلنسکی یکی از بزرگترین فروشندگانی است که تا به حال دیده‌ام | شی می‌داند من دیوانه‌ام

ترامپ: زلنسکی جنگ را باخته است؛ شی می‌داند من دیوانه‌ام

بازار متلاطم رمزارزهای دیجیتال در آستانه انتخابات آمریکا

آخرین حضور تیلور در آلبانی

وزیر خارجه ترکیه: منطقه باید برای جنگ ایران و اسرائیل آماده باشد

گم شدن در دالان تحریم گوگل

اهداف پشت پرده FATF چیست؟

هریس برای جلب رای مسلمانان آمریکا نگران خاورمیانه شد!

آستین: اوکراین به‌جای موشک دوربرد از پهپاد استفاده کند

پیامدهای همسویی «کامالا هریس» با اسرائیل بر رای مسلمانان آمریکا

ترامپ دیوانگی خود را تایید کرد

ویژگی های بمب افکن b2 آمریکا که آن را متمایز کرده !

زلنسکی صدای آستین را هم درآورد/ اوکراین به جای موشک از پهپاد استفاده کند

«TRT فارسی» برای ایجاد ناآرامی در ایران؛ پای آمریکا و اسرائیل در میان است!

موضع‌گیری بی‌سابقه اتحادیه اروپا درباره جزایر سه‌گانه ایران

فراخوان حماس برای راهپیمایی خشم علیه صهیونیست‌ها

نشست سه‌جانبه آمریکا، ژاپن و کره جنوبی درباره کره شمالی

جدال لفظی هریس و ترامپ درباره سن و شرایط جسمانی

تبادل اسرا میان روسیه و اوکراین

رسانه‌های عبری: تل‌آویو دستور داده خبر حمله به منزل نتانیاهو منتشر نشود

بانک مرکزی: 20 درصد سهمیه وام ازدواج "غیرحضوری" پرداخت شود

آقای مصباحی مقدم! سالهاست خودتان از ارکان تصمیم گیریهای اقتصادی بوده اید/ دست‌کم احترام قانونی که شورای فقهی را ایجاد کرده رعایت نمایید

با 3 میلیارد تومان کجای تهران می توان خانه خرید؟/اقتصادی ترین محله های پایتخت+ جدول

مزایا و معایب تک نرخی شدن ارز/ چرا برخی مخالف ارز تک نرخی هستند؟

موزه اختصاصی محمدجواد ظریف در اصفهان افتتاح شد

کلاس‌های شلوغ و بودجه ناکافی، مدارس ابتدایی بریتانیا را وارد بحران کرده است

نقش صنعت نمایشگاهی در توسعه صادرات

توسعه همکاری دولت با بخش خصوصی

بخاطر 700 هزار تومان مجبور به نظافت مدرسه در شهر قدس شدم

سفر به تهران قدیم؛ کوچه مروی و غذاهای عراقی؛ بازمانده از کوچه عرب‌ها

نرخ تورم ژاپن کاهش پیدا کرد

ژاپن از پیامدهای ترور رهبر حماس بر روند آتش‌بس ابراز نگرانی کرد

ژاپن پهپاد مین یاب به اوکراین می‌فرستد

مقر حزب حاکم و دفتر نخست وزیری ژاپن مورد حمله قرار گرفت

با تهدید اتحادیه اروپا علیه تمامیت ارضی ایران چه باید کرد؟

خودروی سال آلمان، ساخت آلمان نیست!

حسین شریعتمداری: با تحریم سه شرکت هواپیمایی ایران توسط اروپا، زمان آن رسیده که ما هم تنگه هرمز را ببندیم!

رایزنی فوری با سران تروئیکای اروپا درباره ایران

آقای میقاتی! از چی تعجب کردید؟!

دوخت بلندترین شلوار جین دنیا!

پوتین: روسیه به جنگ با ناتو تا پیروزی ادامه می‌دهد

4 عاملی که باعث ایجاد چین و چروک می‌شود + راهکارهایی برای جلوگیری از آن

چرا اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله نخواهد کرد؟

آشنایی با موشک ایم 9 سایدوایندر (تصاویر)